TWEEDE EDITIE GAAT DOOR OP

ZONDAG 25 JUNI 2023

Cristal Palace was ooit het vermaardste bordeel van het Schipperskwartier in Antwerpen en vormde toen het sprankelende middelpunt van een reeks zeemanskroegen, pensions en bordelen. Een wijk waar vroeger een eeuw lang vertier werd gezocht door o.a. matrozen. Maar ook hoge lui, bekende kunstenaars en schrijvers kwamen er plezier en inspiratie zoeken. 

Net als Montmartre in Parijs

werd de wijk rond de Koolkaai een geliefkoosde pleisterplaats voor artiesten. Paul van Ostaijen schreef er gedichten over. Rik Wouters bezocht Cristal Palace met James Ensor, en schetste de erotische levendigheid in het spiegelend interieur. Paul Joostens legde de meisjes van het bordeel en de wijk vast in schilderijen, krijt- en pentekeningen. Bekende buitenlanders als Eugène Delacroix, William Turner en Otto Dix verbleven er. Kortom het was een broedplaats van sensualiteit en creativiteit.

Postkaart (ca 1900) over het frivole nachtleven van Antwerpen, bekend tot in Parijs — © RV

Cristal Palace Kunstenfestival

is een eerbetoon aan die bijzondere tijd en wijk. Want kunst en erotiek gaan vaak hand in hand. Erotiek is dan ook de rode draad tijdens het festival waarin kunstdisciplines zoals muziek, beeld, theater, dans, poëzie en zelfs eten en comedy aan bod komen.


Van 14u tot 22u doorlopend acts

om je lustig te entertainen. Er is een groot terras om te genieten van stoute drankjes, kraampjes om te smullen van sensueel eten en de volledige Koolkaai krijgt een decoratieve transformatie zodat je je even waant in die excentrieke gloriejaren.

■   De illustratie op de affiche van dit jaar, een knipoog naar: 'Sailor Beware, Loose women', een waarschuwing voor de matrozen die rosse buurten bezochten

OVERZICHT PROGRAMMA - ZONDAG 19 JUNI

14u
14-22u
14-22u
14u30
15u
15-16u
15-16u
16u

17-18u
17u30
18-19u
20u
20u30
20u30
22u

Opening festival
Dirty Cocktails en Sexy food

Happy Endings-verhalen: Comédienne E-Ros zorgt voor blozende kaakjes
Onthulling kunstwerk: Paulien & Proza-K creërden een erotisch kunstwerk

Rode oortjes: Zwoele gedichten waarvan je het warm krijgt
Gratis workshop: Modeltekenen à la Toulouse Lautrec
Verteltheater Courtisaneke: Ontmoet een meisje van plezier

Action painting LUPAE: Verken de grenzen van je lichaam

Gratis workshop: Modeltekenen à la Toulouse Lautrec
Rode oortjes:
Zwoele gedichten waarvan je het warm krijgt
Hot Comedy sketches:
Humor en erotische verhalen
Burlesque performance:
Dansspektakel met een speels, uitdagend kantje
Broeierige Live Muziek:
Dansbare sounds door synthpop trio Fortress
Verleidelijke improvisatie-dans:
Dansemble zorgt voor 'n verhit dansfeestje
Blijven plakken

Bekijk hieronder de uitgebreide programmatie

Schets van Cristal Palace door Rik Wouters
Schets van Cristal Palace door Rik Wouters
Bal du moulin de la Galette, een schilderij van Renoir
Bal du moulin de la Galette, een schilderij van Renoir
Dirty Cocktails
Dirty Cocktails
Dirty Cocktails
Dirty Cocktails
Sensueel eten
Sensueel eten

   Doorlopend van 14u tot 22u

Dirty Cocktails, Sexy food, schetsboeken en een groot terras

De Koolkaai krijgt een extra groot terras zodat je je even waant in Bal du moulin de la Galette, een schilderij van Renoir. Heel de dag door zijn er kraampjes om van te smullen, cocktails om in te verdrinken; stoute drankjes met namen als Sex on the beach, Schippersvreugd en Booty clap. Daarbovenop zijn er in alle hoekjes schetsboeken en tekenmateriaal te vinden, zodat je net als Rik Wouters de sensuele acts kan schetsen.

   Doorlopend van 14u tot 22u

Prikkelende Happy Endings-verhalen door E-Ros (a.k.a. Evi Rosiers)

Hoe opwindend is de zoom van een badpak? Of een gladiator op sandalen? Heel de dag door vertelt E-Ros – met een flinke portie verbeeldingskracht en niks anders dan woorden – verhalen waar je blozende kaakjes van krijgt, of waarvan je uitbundig lacht, of misschien iets tussenin? Welkom bij haar intieme performance: PornoLogique, prikkelende verhalen met Happy Endings tussen je oren.

schipperxx-crop-u37094_2x
slager-crop-u37108_2x
funeralfinal-crop-u37098_2x

   14u30

Onthulling van Paulien & Proza-K's erotisch kunstwerk

In samenwerking met de stad Antwerpen en Who's Afraid of Red, Yellow & Blue werden er plannen gesmeed om de grauwe nutskast op de Koolkaai te transformeren naar een kunstwerk. Niemand minder dan de Antwerpse designer Paulien Verheyen en dichterscollectief Proza-K creëerden een bijzonder werk, een verwijzing naar het roemruchtig verleden van de wijk. Kom het bewonderen tijdens de onthulling om 14u30.

   Van 15u tot 15u30  +  Van 17u30 tot 18u

Rode oortjes, zwoele gedichten waarvan je het warm krijgt

"Laat onze erotische excentrieke teksten je hoofd vervullen van gedachten. Gedachten die je mee doen zinderen van genot. Laat onze zwoele zomergedichten je oren rood kleuren. Rood gekleurd zoals de lippenstift die zij gisteren aandeed voor ze op verleidingstocht trok."

Dichterscollectief Proza-K, twee stadsdichters van Antwerpen, lezen heel dicht bij jou, op een wel heel intieme manier gedichten voor waarvan je het warm krijgt.

Modeltekeken Toulouse Lauttrec – Cristal Palace Kunstenfestival
Lautrec_the_clownesse_cha-u-kao_at_the_moulin_rouge_ii_1895
Modeltekeken Toulouse Lauttrec - Cristal Palace Kunstenfestival
TOULOUSE LAUTREC, HENRI DE, seated dancer, 1890
Toulouse-lautrec_two_girlfriends

   Van 15u tot 16u  +  Van 17u tot 18u

Gratis workshop Modeltekenen à la Toulouse Lautrec

Welgeteld twee modellen staan volledig GRATIS ter beschikking, plus alle nodige tekenmateriaal. Je kan je volledig onderdompelen in de wereld van het Impressionisme, want tijdens deze vrije en gratis workshop lijken onze twee modellen wel uit een tekening van Toulouse Lautrec te zijn gestapt. We gebruiken zijn kunstwerken als inspiratiebron, maar maken géén kopieën en zoeken naar een eigen creatieve vertaling. Doe mee!

   Van 15u tot 16u

Verteltheater Courtisaneke door Pierrette COffrée

Eer aan een ‘courtisaneke’ van het weelderige Cristal Palace. Ontmoet het meisje van plezier ‘Ros Germaineke’ die evergreensongs brengt uit het milieu.

Pierrette COffrée timmert organisch een woord-act in elkaar. Ze is een koffer vol verhalen en voert je mee in haar universum. Tot voor kort Unspoken-Word-artiest van het kunstencollectief 4Fold, heden graag te gast bij open podia en andere verteltuinen.

   Van 16u tot 16u30

Action painting LUPAE

door Carolyn Spaenjaers

Ervaar de magie van action painting. LUPAE gaat over loslaten en durven, om met verschillende materialen en manieren een creatie op canvas neer te zetten, over hoe zich te ontdoen van je masker en te huilen als een wolvin.

Carolyn Spaenjaers is een multidisciplinaire kunstenares die o.a. open Action Painting-Workshops organiseert waarin je dichter bij jouw innerlijke zelf kan komen door de grenzen van je lichaam te leren verkennen.

MC Patrick Palmans - Who's Afraid of COMEDY? –> Koolkaai 3 Antwerpen
Stand-up comedy – Antwerpen
foto_website
Profielfoto Evi Rosiers
Who's Afraid of COMEDY? Publiek

   Van 18u tot 19u

Hot Comedy sketches door Patrick Palmans en Evi Rosiers

Met humor en erotische verhalen onderzoeken Patrick en Evi de kijk op seksualiteit en prikkelen ze je erotische verbeelding. Patrick Palmans onderhandelt liefde en brengt een eerbetoon aan het luxebordeel Cristal Palace met een herinnering. Evi Rosiers snapt er niks van. Waarom is het huwelijk geen garantie op frequente seks? Waarom zijn vrouwen die graag veelvuldig de koffer induiken ‘goedkoop’ en niet ‘onvolprezen’? Kom het antwoord te weten!

Burlesque performance — Cristal Palace Kunstenfestival
Burlesque performance – Cristal Palace Kunstenfestival
Burlesque performance - Cristal Palace Kunstenfestival
Burlesque performance GIRLS - Cristal Palace Kunstenfestival
Burlesque performance BOYS - Cristal Palace Kunstenfestival

   Van 20u tot 20u30

Burlesque performance door Sinners Dollhouse

Headmistress Lilith D’Licious brengt met haar Burlesque en Boylesque-groep een visueel spektakel met een speels, uitdagend kantje, waarbij alles draait om de kunst van het verleiden. Ze dagen het publiek uit op de Koolkaai, met een mengelmoes van verschillende sensuele dansen, cabaret en satire. En roepen zo emoties op door hun verhalende burlesque dansvaardigheden.

   Van 20u30 tot …

Live Muziek door Fortress. Broeierige en dansbare sounds

Het Belgische synthpop trio Fortress maakt donkere, sfeervolle elektronica die gedragen wordt door de unieke, dromerige stem van Hanne Torfs (ook bekend als de toetseniste van School Is Cool). Samen met toetsenist Joppe Vanwetswinkel en bassist Nils Tijtgat creëert Torfs broeierige en dansbare sounds. Laat je meevoeren door de muzikale, clubby trance van Fortress en door de verleidelijke dans van Dansemble (zie hieronder).

   Van 20u30 tot …

Verleidelijke improvisatie-dans door Dansemble

Terwijl Fortress het podium onveilig maakt, verleiden dansers je op de tonen van de live muziek. Met hun volledig geïmproviseerde moderne dans toont het team van dansstudio Dansemble hun uiterste kunnen, hoe ze door lichamelijke expressie op de broeierige sounds het publiek kunnen verleiden om mee te dansen en je te verroeren tot een verhit dansfeestje.

tot de flikken ons wegjagen ;-)

22u - Blijven plakken

De Gazet van Antwerpen schreef een prachtig artikel over het luxebordeel, lees het HIER

Cristal Palace, het legendarische bordeel der bordelen in Antwerpen.

In de zomer van 1968 stortte het Cristal Palace in. Dat betekende het roemloze einde … LEES MEER ➤

Galerie Ronny Van de Velde gaf ter ere van het Van Ostaijenjaar in 2021 een tentoonstelling en publiceerde een boek over het bordeel

Cristal Palace, het verhaal van een lege ciderfles in een champagne-emmer BEKIJK DE PDF ➤

Locatie:  Koolkaai, 2000 Antwerpen

Cristal Palace Kunstenfestival is op 5 min. wandelen van de Grote Markt en op 5 min. wandelen van het M.A.S. op ‘t Eilandje

Gemakkelijk parkeren in de buurt
Op nog geen 5 min wandelen: Brouwersvliet of Q-Park Godefriduskaai of Parking Grote Markt

Kom je met de waterbus?
Afstappen aan halte Steenplein
Meer info op: www.dewaterbus.be